Examen MCS

 

1.       Ce este un factor de confuzie? Dați un exemplu.

2.       Ce sunt erorile sistematice de selecție?  Care sunt modalitățile prin care acestea sunt evitate, sau efectele lor sunt demontate?

3.       Enumerați și explicați 2 dintre criteriile de cauzalitate.

4.       Un medicament antihipertensiv este testat în modul următor: se măsoară TA la 50 de pacienți, li se administrează antihipertensivul, și li se măsoară din nou TA după 3 ore. TA inițială este 165+/-10 mmHg, iar cea după tratament este 159+/-9 mmHg.

a.       Ce tip de studiu este acesta?

b.      Căror alte motive se poate datora scăderea TA, înafara tratamentului?

c.       Ce teste statistice se pot aplica, pentru a vedea dacă scăderea TA este semnificativă statistic?

d.      După cum se vede mai sus, medicația scade în medie TA cu 6 mmHg. Calculând intervalul de încredere 95% (CI95%) al acestei diferențe, acesta este: (1, 11) mmHg. Ce vă spune acest lucru?

e.      Ce puteți spune referitor la p-ul corespunzător CI95% de la d?

f.        Dar dacă CI95% este (-3, 12) mmHg, ce puteți spune despre efectul medicamentului?

g.       Ce puteți spune referitor la p-ul corespunzător CI95% de la f?

5.       Avem doi pacienți de 63 de ani, unul fără nici o simptomatologie, cu examen clinic normal, fără antecedente personale patologice, iar al doilea cu dispnee la eforturi moderate și edeme pretibiale. Li se dozează proNT-BNP, care este la amândoi 830 pg/ml (valoarea de prag pentru insuficiența cardiacă este 400 pg/ml).  Au sau nu insuficiență cardiacă? Argumentați.

6.       Un pacient care are edem unilateral al gambei (circumferința mai mare cu 4 cm decât cealaltă), edemul lasă godeu, și este extins la întregul membru inferior are o probabilitate de 53% de a avea tromboză venoasă profundă (Wells). Testul d-dimeri este negativ (lr-=0,1). Care este probabilitatea acestuia de a avea TVP după rezultatul testului?

7.       Intr-un studiu terapeutic, a fost comparat un grup de 1000 de paciente cu osteoporoză, care a primit un medicament, cu un grup martor de aceeași dimensiune, care a primit placebo. După doi ani, în grupul tratat 30 de paciente făcuseră fractură de col femural, pe când în grupul placebo 45 de paciente suferiseră fractură de col femural.

a.       Explicați ce este aceea randomizare, cum se face și care este rolul său?

b.      Care este riscul relativ derivat din acest studiu? Ce înseamnă el?

c.       Care este reducerea relativă a riscului produsă de tratament? Explicați ce înseamnă acesta.

d.      Dar reducerea absolută a riscului? Explicați ce înseamnă acesta.

e.      Care este NNT? Explicați ce înseamnă acesta.